Selasa, 20 November 2012

MEMBUAT KEK KUKUS LEMBAB



Oleh: EDITORIAL RASA
Tarikh: 27 Februari 2012

Soalan

Puan,

Saya menghadapi masalah membuat kek kukus buah-buahan yang lembab. Biasanya kek kukus yang saya buat akan kekeringan dan berderai. Jadi, bagaimanakah caranya membuat kek kukus dengan teknik yang betul? Saya berharap chef dapat menyelesaikan masalah saya ini. Sekian, terima kasih.

Nor hazani Abdullah@Hussin
Kemasik, Kemaman, Terengganu.

Jawapan
Selepas dikukus, kek mesti dibungkus dengan aluminium foil. Sebelum dibungkus cucuk-cucukkan kek dengan lidi penyucuk sate dan tuangkan jus oren atau epal untuk melembabkan kek. Simpan dingin dan bolehlah dipotong untuk dimakan selepas seminggu.

Dipetik dari : http://rasa.karangkraf.com/s-j-chef/soal-jawab-dari-chef

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

FACEBOOK PAGES