Soalan:
Puan,
Saya baru berjinak-jinak
membuat kek dan biskut dengan mengikuti resipi-resipi yang disajikan oleh
majalah RASA. Di sini saya ingin meminta bantuan puan supaya menunjukkan
cara-cara yang betul membuat krim putar. Ini kerana saya kecewa apabila krim putar yang
saya buat sering tidak menjadi. Selain itu saya juga menghadapi masalah membuat
coklat masakan. Sekian, terima kasih.
Muhammad Rusydi Hashim,
Kota Bharu, Kelantan
Jawapan:
Krim putar boleh terus dibeli dari kedai jualan barangan pembuatan kek dan
biskut. Puan hanya perlu memutar sahaja dan
terus menghias kek yang telah disediakan dan disejukkan. Jika puan bermaksud
untuk membuat krim mentega sebagai hiasan dan bukan krim putar, puan hanya
perlu pukul 1/2 bahagian mentega , 1/2 bahagian lemak sayuran dan tambah gula
kaster atau gula serbuk. Kemudian dipukul hingga gebu dan ringan. Kemudian
bolehlah terus menghias kek yang telah disejukkan. Begitu juga dengan coklat.
Coklat masakan boleh dibeli dari kedai yang sama seperti di atas dan puan hanya
perlu mencairkan coklat dengan cara ‘double-boiling’.
Dikendalikan:
Pakar Masakan Terkenal
Puan Noraini Adnan
Dipetik dari : http://rasa.karangkraf.com/s-j-chef/soal-jawab-dari-chef
Tiada ulasan:
Catat Ulasan