Oleh: EDITORIAL RASA
Tarikh: 23 Mei 2012
Soalan:
Puan,
Saya sekeluarga sangat menggemari Kek Sarang Lebah atau Kek Gula Hangus. Bolehkah
puan berikan saya resipinya kerana saya ingin cuba memasak kek ini sendiri.
Bagi sukatan untuk resipi pula, bolehkah puan sediakannya dalam sukatan
cawan? Saya berharap puan dapat berikan maklum balas untuk permintaan saya ini.
Sekian, terima kasih.
Halipah Md. Yusof,
Kuala Lipis, Pahang.
Jawapan:
Didihkan secawan gula dan secawan air untuk dijadikan karamel. Ketepikan
hingga sejuk. Kemudian, pukul 2 sudu besar mentega, sesudu kecil esen vanila,
setengah cawan susu pekat hingga bergaul rata. Masukkan 5 biji telur satu
persatu dan kacau perlahan.
Selepas itu, masukkan bahan kering iaitu secawan tepung, sesudu kecil soda
bikarbonat dan kaup balikkan biar rata. Tuang karamel dan kacau perlahan hingga
bergaul mesra.
Kemudian, tuang ke dalam acuan pilihan beralas kertas serap minyak dan
bakar di dalam ketuhar bersuhu 170˚C selama 40-50 minit hingga gebu. Selamat mencuba!
Dikendalikan
Pakar Masakan Terkenal
Puan Noraini Adnan
Dipetik
dari:http://rasa.karangkraf.com/s-j-chef/soal-jawab-dari-chef
Tiada ulasan:
Catat Ulasan