RESEPI TOMYAM ala THAI
Bahan-bahannya:
Ayam/daging/seafood
3 sudu besar pes tomyam Thai Madam Pum(ikut cita rasa masing-masing)
1 sudu besar sos ikan (ikut cita rasa masing)
1 sudu pati limau/jus limau(ikut cita rasa masing-masing)
Garam secukup rasa
1 labu bawang besar – dipotong bulat
Bunga kobis
Lobak merah
1 batang daun saderi
1 biji buah tomato
* tambah cili padi untuk lebih pedas
Penyediaannya:
1. Masukkan pes tom yum 'Madam Pum' ke dalam periuk yang berisi air mendidih.
2. Kemudian masukkan ayam/daging/seafood
3. Perasakan dengan garam, sos ikan, dan jus limau nipis. Kacau rata. Akhir sekali masukkan bunga kobis, lobak merah, bawang besar, buah tomato, batang saderi,crab filament stick,fish ball,cendawan. Biarkan sebentar sehingga bahan mentah tadi masak dan kemudian tutup api
3 sudu besar pes tomyam Thai Madam Pum(ikut cita rasa masing-masing)
1 sudu besar sos ikan (ikut cita rasa masing)
1 sudu pati limau/jus limau(ikut cita rasa masing-masing)
Garam secukup rasa
1 labu bawang besar – dipotong bulat
Bunga kobis
Lobak merah
1 batang daun saderi
1 biji buah tomato
* tambah cili padi untuk lebih pedas
Penyediaannya:
1. Masukkan pes tom yum 'Madam Pum' ke dalam periuk yang berisi air mendidih.
2. Kemudian masukkan ayam/daging/seafood
3. Perasakan dengan garam, sos ikan, dan jus limau nipis. Kacau rata. Akhir sekali masukkan bunga kobis, lobak merah, bawang besar, buah tomato, batang saderi,crab filament stick,fish ball,cendawan. Biarkan sebentar sehingga bahan mentah tadi masak dan kemudian tutup api
4. Bolehlah dihidangkan. Sedap dimakan sewaktu tomyam
masih panas
Tiada ulasan:
Catat Ulasan